Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia avlägger statsbesök i Frankrike den 2–4 december 2014 på inbjudan av president François Hollande.

SAMSUNG CSC

Kungaparet tillsammans med dåvarande president Valéry Giscard d’Estaing och fru Anne-Aymone Giscard d’Estaing under statsbesöket till Frankrike i juni 1980. Foto: ur Bernadottebibliotekets arkiv

Statsbesök i Frankrike 2–4 december 2014

Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia avlägger statsbesök i Frankrike den 2–4 december 2014 på inbjudan av president François Hollande. Regeringen kommer att vara representerad.

Statsbesöket är ett utmärkt tillfälle att ytterligare stärka de nära politiska, ekonomiska och kulturella banden mellan Sverige och Frankrike. Teman för statsbesöket är vetenskap och forskning, miljö- och integrationsfrågor samt Sverige som en kreativ kultur- och livsstilsnation.

I samband med besöket anordnar den svenska ambassaden i Paris en vecka av kulturella aktiviteter och evenemang med koppling till hälsa, energi och innovation. Veckan går under namnet ”La Suède en lumière” (Sverige i ljus) och har ljuset, ett viktigt element i de svenska traditionerna, som symbol. Syftet är att väcka fransmännens nyfikenhet och intresse för Sverige som ett innovativt och miljömedvetet land.

För svenska företag ger statsbesöket möjlighet att bygga vidare på redan starka handelsförbindelser, knyta nya kontakter i Frankrike, visa upp Sverige som ett attraktivt investeringsland och undersöka förutsättningarna för svenska satsningar på den franska marknaden. Jens Spendrup, ordförande i Svenskt Näringsliv, leder tillsammans med Ylva Berg, vd för Business Sweden, den näringslivsdelegation som följer besöket.

Svenska medierepresentanter behöver särskild ackreditering via UD för att kunna bevaka besöket på plats. Sista dag för ansökan är måndagen den 24 november 2014.

• Ansökan om ackrediteringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För franska och internationella medier sker ackreditering via franska utrikesministeriet.

Ur programmet för statsbesöket 2-4 december

Tisdag 2 december:

Den första dagen följs efter välkomstceremonier, av möte med presidenten och på kvällen en statsbankett med president Hollande som värd.

För näringslivsdelegationen och franska affärskontakter arrangeras tillsammans med OECD ett ekonomiskt forum på temat grön tillväxt och globalisering. Internationellt erkända företagsledare och ekonomer deltar och diskuterar framtidens utmaningar.

Onsdag 3 december:

Miljö, hälsa och integration
Onsdagen går i vetenskapens och forskningens tecken. Kungen inviger den internationella högnivåkonferensen om miljö och energi som Frankrike och Sverige arrangerar tillsammans. Till konferensen har tongivande politiker, experter och företag bjudits in. Klimat- och energifrågorna är centrala i Frankrike och förberedelserna för klimattoppmötet COP 21, som äger rum i Paris i slutet av nästa år, är i full gång.

Forskning inom hälsoområdet lyfts också fram denna dag. Drottning Silvia delar ut ett vetenskapspris för forskning inom barncancerområdet. Efter prisutdelningen inleds ett seminarium med fokus på unga forskare och utvecklingen av svensk-franskt forskningssamarbete. Parallellt anordnas ett affärsinriktat evenemang på tema bioteknik för franska och svenska företag. Här visas prov på hur de senaste svensk-franska forskningsrönen har omsatts i marknadsmogna tillämpningar.

Kultur och integration är andra frågor som berörs under statsbesöket, bland annat vid besök på kulturhuset ”Le Centquatre” i Paris. Kulturhuset erbjuder konstutställningar, konserter, teater, nycirkus och gatukonst med mera. ”Le Centquatre” har uppmärksammats för att ha skapat en livaktig mötesplats för ungdomars kulturskapande.

Onsdagens program avslutas med att kungaparet ger en svarsmiddag.

Torsdag 4 december:

Toulouse
Under statsbesökets tredje dag reser kungaparet till Toulouse, som är centrum för rymd- och flygforskning och relaterad industri. Kungaparet besöker bland annat Airbus och det franska rymdinstitutet CNES, där betydande internationell forskning bedrivs inom respektive område. Besöket i Toulouse innefattar också kulturella inslag.

Statsbesöket avslutas sent torsdag eftermiddag.

statsbesöket-frankrike-2000-foto-TT

Kungaparet tillsammans med förutvarande president Jaques Chirac under det franska statsbesöket till Sverige i april 2000. Foto: Björn Larsson Ask/TT

Referens: http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/aktuellt2014/statsbesokfrankrike24december.5.46c2a4e2148cae5e1795dd.html

Pressmeddelande
28 november 2014

Arbetsmarknadsdepartementet
Miljödepartementet
Näringsdepartementet
Johansson, Baylan och Damberg deltar vid statsbesök i Frankrike

Den 2-4 december reser arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, energiminister Ibrahim Baylan och närings- och innovationsminister Mikael Damberg tillsammans med det svenska kungaparet på statsbesök till Frankrike. Huvudsyftet med statsbesöket är att stärka de långsiktiga politiska och ekonomiska förbindelserna.

Statsråden och kungaparet reser till Frankrike tillsammans med en stor svensk näringslivsdelegation som leds av Jens Spendrup, ordförande i Svenskt Näringsliv och Ylva Berg, vd för Business Sweden.

– Jag ser fram emot att fördjupa samarbetet med Frankrike, inte minst när det gäller kulturens och samhällets roll för ungas delaktighet och nyanländas möjligheter i ett nytt land, säger Ylva Johansson.

En rad företagsbesök och seminarium inom innovation, miljö och utanförskap, samt bilaterala möten står på agendan. Statsråden deltar bland annat i BioScience Business Forum där de träffar franska och nystartade svenska företag i life science-branschen. Seminariet organiseras av Business Sweden tillsammans med France Biotech. Statsråden deltar också i OECD:s ekonomiska forum på temat grön tillväxt och globalisering. Den svenska delegationen kommer även att träffa den franske presidenten Francios Hollande.

– Det är glädjande att ha möjligheten att främja svenska intressen inom ramen för statsbesöket. Genom min medverkan i en internationell konferens om klimat och energi ser jag fram emot möjligheten att belysa de svenska satsningarna inom området, säger Ibrahim Baylan.

– Statsbesöket ger möjlighet för svenska företag att knyta nya kontakter i Frankrike samt bygga vidare på redan starka handelsförbindelser. Jag är angelägen om att visa upp Sverige som ett attraktivt investeringsland och jag ser mycket positivt på förutsättningarna för ytterligare svenska satsningar på den franska marknaden, säger Mikael Damberg.

Teman för statsbesöket är innovation och forskning, handel och investeringar, utanförskap och integration, klimat, miljö- och energifrågor samt Sverige som en kreativ kultur- och livsstilsnation.

Kontakt
Natali Sial
Pressekreterare hos Ylva Johansson
072-520 54 49
e-post till Natali Sial

Gunilla Hjalmarson
Pressekreterare hos Ibrahim Baylan
072-545 70 79
e-post till Gunilla Hjalmarson, via registrator

Ann Wolgers
Pressekreterare hos Mikael Damberg
072-543 87 07
e-post till Ann Wolgers

Referens: http://www.regeringen.se/sb/d/18661/a/250815

Statsbesöket till Frankrike, dag 3

Kungaparets statsbesök inleddes tisdagen den 2 december. Kungahuset.se uppdateras löpande.

Kungaparet på rymdcentret CNES
15:33 inleds Kungaparets sista besökspunkt under statsbesöket till Frankrike.

CNES, Centre National d’Etudes Spatialeslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, är Frankrikes myndighet för rymdfart och grundades 1961 under president de Gaulle.

CNES står också bakom den uppmärksammade rymdsonden Rosettalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som den 12 november 2014 landade på en komet. Arbetet med Rosetta styrdes från CNES kontor i Toulouse och Rosetta bygger delvis på svensk teknik.

Eftermiddagen på CNES inleds med att Jean-Louise Le Gall presenterar företaget och framhåller att Kungaparets besök bidrar till att utöka vårt bilaterala samarbete.

Presentation om CNES verksamhet. Foto: Natalie Sial, Arbetsmarknadsdepartementet

Presentation om CNES verksamhet. Foto: Natalie Sial, Arbetsmarknadsdepartementet

Sverige och Frankrike samarbetar sedan lång tid tillbaka. Marc Pircher, direktör för CNES i Tolouse, berättar att arbetet i rymden bland annat omfattar navigation, analyser av atmosfären och meteorologi. CNES arbetar även med att se över jordens vattentillgångar och att söka efter liv i rymden.

Besöket på CNES avslutas med en pressträff.

Besök på Basilique Saint-Sernin
14:45 välkomnas Kungaparet till basilikan Saint-Sernin av ärkebiskopen av Toulouse, Robert Le Gall och kyrkoherde Vincent Gallois. Efter en rundvandring avslutas besöket med två musikstycken på orgel av Cesar Franck och Louise Verne framförda av Michel Bouvard.

Kungaparet skrev i Saint-Sernins gästbok. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet skrev i Saint-Sernins gästbok. Foto: Kungahuset.se

Basilique Saint-Sernin. Foto: Kungahuset.se

Basilique Saint-Sernin. Foto: Kungahuset.se

Saint-Sernins historia sträcker sig 1500 år tillbaka. Den första kyrkan som byggdes under 400-talet blev snart överfull av pilgrimer på väg mot Santiago de Compostela och den nuvarande byggnaden uppfördes i början av 1000-talet. Namnet har kyrkan fått efter helgonet Saint Saturnin vars reliker fortfarande finns i kyrkan. Saturnius var fram till sin död år 257 Toulouses första biskop.

Saint-Sernin hade status som en vanlig kyrka fram till 1778 då den fick hedersbenämningen basilika. Basilika är en term som används för vissa utvalda kyrkobyggnader som har särskild status inom den katolska världen, andra basilikor är exempelvis Peterskyrkan i Rom och Sacré-Cœur i Paris.

Möte med borgmästare Jean-Luc Moudene och lunch på Capitol
12:15 välkomnas Kungaparet av Toulouse borgmästare Jean-Luc Moudene vid Capitol som är Toulouses stadshus. Grunden till Capitol grundlades redan 1190 och fick sin nuvarande fasad 1750. Vid Capitol fick Kungaparet, tillsammans med statsråden Ylva Johansson och Ibrahim Baylan, ett enskilt möte med borgmästaren innan lunchen inleddes i Salle des Illustres som är rikt smyckad med målningar från 1800-talet.

Kungaparet anländer till Capitol. Foto: Svenska ambassaden i Paris

Kungaparet anländer till Capitol. Foto: Svenska ambassaden i Paris

Platsen för lunchen: Capitol. Foto: Kungahuset.se

Platsen för lunchen: Capitol. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet vid L’Académie des Jeux floraux
11:50 Kungaparet besöker det litterära sällskapet L’Académie des Jeux floraux som grundades 1323 av sju trubadurer och fick status som akademi 1694 av Louis XIV. Akademien har idag 40 medlemmar och delar varje år ut litteraturpris i form av blommor.

Kungaparet välkomnas av Georges Mailhos, akademiens ständige sekreterare. Akademien har sin verksamhet i ett renässanspalats vid namn Hôtel Assézat som byggdes 1555. Palatset inrymmer också Fondation Bemberg, en stor konstsamling från 1500-talet fram till 1900-talet, utlånade till Toulouse stad i 99 år av konstsamlaren Georgens Bemberg.

Kungaparet besöker Airbus
10:25 anländer Kungaparet till Airbus slutmonteringshall där verksamhetschef Thierry Baril välkomnar. Besöket inleds med att Kungaparet möter svenskar som arbetar på Airbus och Kungaparet får också veta mer om Airbus verksamhet. Airbus är ett av världens största företag inom luftfartssektorn med 144 000 anställda. Airbus har samarbete med många svenska företag, bland annat SAAB och SKF.

Inuti en Airbus 350. Airbus bygger just nu 44 stycken plan i månaden. Foto: Kungahuset.se

Inuti en Airbus 350. Airbus bygger just nu 44 stycken plan i månaden. Foto: Kungahuset.se

Thierry Baril berättar om Airbus miljöarbete, inte minst hur de arbetar med att sänka bränsleförbrukningen. De nya A350-planenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster består till 50% av kolfiberkomposit vilket gör planen lättare och minskar därmed bränsleförbrukningen. Det gör också att planen är återvinningsbara på ett helt nytt sätt än tidigare. Utvecklingskostnaden för de nya planen är beräknad till nära 100 miljarder kronor.

Thierry Baril berättar om Airbus. Foto: Kungahuset.se

Thierry Baril berättar om Airbus. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet anländer till Toulouse

10:15 Kungaparet anländer till Toulouse och hälsas välkomna av inrikeshandelsminister Carole Delga.

Relaterat

Rymdsektorns ekonomi – översikt 2014

H.M. Konungens Jultal 2013

 

Advertisements

~ by mindcontrolinsweden on December 2, 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: