Färgband, korrigeringsvätska och smattret från en skrivmaskin är för många i dag lika främmande som en antik papyrusrulle. Andra fylls av nostalgi när de tänker tillbaka på glänsande maskiner, polerade tangentknappar och dunket av en mekanisk vagnretur.

I tyska förbundsdagen upplever veteranerna nu en renässans. I alla fall i utskottet som utreder NSA-avlyssningen av förbundskansler Angela Merkels mobil och som enligt avslöjanden i förra veckan övervakades av amerikanska CIA.

Amerikanerna hade en mullvad i tyska säkerhetsapparaten BND som greps häromdagen, efter att ha lämnat ut över 200 hemligstämplade dokument.

Till parlamentsutskottet  införskaffas nu hederliga gamla skrivmaskiner för att dokumentera viktiga förhör och förhindra att känsliga uppgifter sparas ner på elektroniska minnen.

Tyska teknologikoncernen Diehl, en av Europas stora tillverkare av försvarsmateriel, använder sedan förra året skrivmaskiner för att skriva ut offerter och andra sensibla uppgifter. Dokumenten överlämnas sedan med bud.

– För närvarande upplever vi en veritabel rusning efter skrivmaskiner, säger till Frankfurter Allgemeine Zeitung Rolf Bonnen från företaget Bandermann som för tio år sedan tog över tyska Triumph Adlers anrika skrivmaskinstillverkning.

I dag säljer Bandermann cirka 10 000 maskiner om året, en tredjedel mer än tidigare och tre gånger så mycket som amerikanska konkurrenten Swintec.

I uppsving befinner sig också skrivmaskiner tillverkade av Olympia. ”Vi räknar med att sälja fler än 10 000 maskiner i år. Mer än på många, många år” säger Olympias inköpschef Andreas Fostiropoulis till Wirtschaftswoche.

Till och med ryska säkerhetstjänsten FSB höll på att bli en av Olympias kunder.

– Vi fick en förfrågan från vår ryska partner som uppenbarligen hade en beställning från säkerhetsapparaten, bekräftar Andreas Fostiropoulis.

Att affären inte blev av beror enligt tyska medier på att FSB i stället valde konkurrenten Triumph Adlers skrivmaskin Twen 180. Denna är enligt en reklamfilm som bland annat visas på tyska biografer absolut avlyssningssäker.

Mot svart bakgrund och med ljudet av smattrande tangenter ser man gula bokstäver lysa upp:

– NSA-säker!

– Förfalskningssäker.

– Till och med ryska säkerhetstjänsten har den.

Referens: http://www.svd.se/naringsliv/foretagsspionage-och-nsa-lyfter-forsaljningen-av-skrivmaskiner_3767196.svd