Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)

DARPA:s logotyp.

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) är en amerikansk federal myndighet som sorterar under försvarsdepartementet. DARPA:s uppdrag är att bedriva och finansiera forskning i syfte att utveckla teknologi för militära ändamål.

Myndighetens ursprungliga namn var Advanced Research Projects Agency (ARPA), ett namn som byttes till DARPA (D för defense) 23 mars 1972, tillbaks till ARPA igen 22 februari 1993 och tillbaks till DARPA ännu en gång 11 mars 1996.

Organisationen har sedan 1968 ett nära samarbete med några universitet, där man beställer och finansierar forskning. Anslag ges huvudsakligen till Carnegie-Mellon University, Harvard University, MIT, Stanford University, University of California, Berkeley, UCLA, UCSB, University of Illinois at Urbana-Champaign samt University of Utah.[1]

Det långa samarbetet mellan DARPA och universiteten avbröts delvis under Bush-administrationen (2002-2009). Detta som ett resultat av större sekretess samt en ny inriktning, att bygga ett omfattande övervakningssystem för internet, med målet att monitorera och hitta terrorister. John Poindexter utsågs som ansvarig över Information Awareness Office. Senare har ansträngningar gjorts att åter skapa de band som har funntis mellan DARPA och universiteten.[2]

Bakgrund

DARPA skapades under kalla kriget som en reaktion på Sovjetunionens rymdprogram Sputnik. Syfte var att skapa en myndighet som kunde bedriva forskning med fokus på den amerikanska militärens framtida och långsiktiga behov. En omtalad produkt av myndighetens forskning är ARPANET, ett distribuerat nätverk av datorer vars idéer till stor del ligger till grund för dagens Internet.

Reference: http://sv.wikipedia.org/wiki/Defense_Advanced_Research_Projects_Agency

Advertisements

~ by mindcontrolinsweden on January 9, 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: