Du sköna nya 2014!

julmys

Visst känns det lite snopet. Julen som vi förberett i flera månader är redan över. Förhoppningsvis blev den glad och trevlig. Men risken är stor att det kom åtminstone något smolk i glädjebägaren. Det brukar det. Livet är sällan så rosenskimrande som vi drömmer om. Eller som vi tror att alla andra har.

Ska man tro vårt svenska statsöverhuvud, hans majestät konung Carl XVI Gustaf, så är ju det mesta i vårt land bara finfint. Alla har det bra och blir väl omhändertagna. Vi är duktiga och framgångsrika. Så till den grad att folk i andra länder slänger avundsjuka blickar på oss eller kommer hit för att lära av oss.

Visst. Så är det säkert och speciellt sett från kunglig horisont. När han är ute i riket är ju allt så välsmort att något annat knappast skymtar fram. Har han ens märkt att Karl Bertil Jonssons land, där det ännu fanns fattiga och tiggare på gatorna, kommit tillbaka?

Kungens Jultal 2013

 

Kungens Jultal 2013 (tal om bl a medicin, teknik och teknologier, samt avancerad materialforskning)

Eller har han förstått att vi alla numera övervakas? Ända in i våra egna hem. Inget undgår numera FRA, Försvarets radioanstalt, eller NSA, amerikanska National Security Agency.

Ja, har vi ens själva förstått att detta är vår gemensamma framtid? Det som Orwells i ”1984” ville varna för? Att vanliga människor kontrolleras mer intensivt än dem vi sägs ska skyddas mot? Det påminde Edward Snowden om i sitt jultal i brittisk tv, helt annorlunda än vår svenske myskungs.

from

Så vitt jag förstår tog Snowden upp detta obehagliga faktum med kollegor och chefer inom NSA redan för över ett år sedan. Detta efter att ha gjort ett analysprogram med kartor som visade volymerna av information över signalspaningen i olika länder. Resultatet var att mer information hämtades om amerikaner inom USA än ryssar i Ryssland. Detsamma lär gälla oss svenskar i Sverige.

Detta faktum var så förvånande och chockerande att Snowdens kollegor inte ville veta mer. De stack huvudet i sanden och låtsades som ingenting. Det var detta som fick honom att göra det han gjorde, alltså avslöja allt för media.

Men som vanligt är det budbäraren man skjuter på.

I mindre skala har vi samma problem i Helsingborg, där en sexdömd man skulle få adoptera ett barn. Här är den stora snackisen politikern som avslöjade detta. Ja, jag vet. Sånt som borde varit hemligt har avslöjats. Men fundera över alternativet!

Vad jag vet är det ingen som ifrågasatt att övriga politiker i socialnämnden bör avgå. De som godkänt adoptionen utan att ha alla relevanta fakta på bordet. Är det bara min rättskänsla som störs?

2014 stundar. I vårt land är det valår. Vi har mycket att fundera över innan vi lägger vår röst. Så mycket är klart. Gott Nytt År!

Referens: http://hd.se/mer/2013/12/27/du-skona-nya-2014/

Advertisements

~ by mindcontrolinsweden on December 31, 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: