Boktips: ”Lobbymakt i EU”

Lobbyist

Lobbyisterna har tagit över Bryssel. Det visste vi redan. Lobbyaktiviteterna har de senaste åren eskalerat. Det har vi märkt. Politikerna har förlorat makten till särintressen som formar politiken genom tankesmedjor, lobbyorganisationer och mäktiga intresseföreningar, men visste du att c:a 80% av de lagar som påverkar Sverige kommer från EU?

Frågan är även: vilka är egentligen krafterna som styr i bakgrunden, de som betalar lobbyisterna? Författarna Olle Nygårds (specialiserad på näringslivsfrågor och med fil. kand i nationalekonomi) och programmeraren Minal Parekh Nygårds som är egenföretagare och javaprogrammerare lyfter på locket till Bryssels dolda makthavare: Lobbyisterna.Skildringar ges från olika miljöer där frön till EU-lagar diskret strös ut i välplanerade strategiska kampanjer. Vi får besöka ”oberoende” seminarier hos tankesmedjor och bevittna arbetsmöten i EU-parlamentet dit lobbyister får tillträde trots politikers missnöje.Nuvarande och tidigare EU-kommissionärerna Cecilia Malmström och Anita Gradin intervjuas samt även EU-parlamentarikerna Carl Schlyter, Christofer Fjellner, Gunnar Hökmark och Marita Ulvskog.Författarna har även träffat den svenska makteliten i form av Erik Belfrage – svensk industriman och rådgivare till familjen Wallenberg och med aktiv roll i Bryssels tankesmedjor.Tankesmedjan Ecipes vd och grundare Fredrik Erixon, utsedd till en av Bryssels 30 mest inflytelserika av Financial Times, hymlar inte med hur det ser ut:

”Vi får ofta erbjudanden från både stater och företag om att göra studier mot betalning där de på förhand säger vad de vill ha ut av den.”

Karl Isaksson, chef för lobbygiganten Kreab Gavin Andersons Brysselkontor:

”På samma sätt som alla har rätt till en advokat, på samma sätt tycker jag att alla har rätt till en lobbyist”.

För mer information om boken, kontakta Olle Nygårds:
Tel: 070-6878570 Mail: ollenygards@hotmail.com

Referens: http://newsvoice.se/2013/09/22/boktips-lobbymakt-i-eu/

***

Jag tycker MIkael Janssons kommentar är så välgenomtänkt att jag publicerar den här:

Politisk lobbyverksamhet
Genom ca 15000 lobbyister i Bryssel och nästan lika många i Washington utövar de en ofantlig manipulation av politiker både direkt men också indirekt genom nämnda PR-verktyg. Den lilla maktelit som i realiteten styr majoriteten av företagen i västvärlden prioriterar makt och vinst, inte människor, djur och naturens bästa. Det är inte alls konstigt att de frågor som är viktiga för planeten inte kommer på den politiska agendan.

Konfiskering, hot och uppköp
Tusentals uppfinningar som skulle kunna ha gynnat mänskligheten har genom åren blivit konfiskerade av regeringar, nedtystade genom hot eller uppköpta av olika företag för att hindra konkurrens och öka maktelitens inflytande. Ett frapperande exempel är JP Morgans och Rockefellers behandling av Nikola Tesla. När Tesla kom med sin växelströmsgenerator, som var vida överlägsen Edisons likströmsgenerator, motarbetades han frenetiskt av JP Morgan. Ett annat exempel. Vid 1900-talet början fanns det fler än 25% elbilar i USA. De fungerade utmärkt, var tysta, saknade krånglande växlar, behövde ingen vev för att starta, gav inga avgaser och kunde gå 13 mil per laddning. Man laddade dem i hemmet och de uppskattades. Rockefeller som startat oljeutvinning på 1860-t blev otroligt rik och ägde alla raffinaderier i USA. Genom bl a Ford, ett dotterbolag, ville han konkurrera ut elbilarna. Genom massproduktion kunde tillverkningkostnaderna sänkas. Startmotorn kom och folk började köra längre sträckor. Andra biltillverkare såg Fords ökande vinster och slutade tillverka elbilarna. På några få år lades elbilsproduktionen ner och de flesta elbilarna köptes upp och skrotades. Rockefeller gjorde andra samhällsfientliga saker också. Han köpte upp järnvägsföretag, rev upp rälsen och startade busslinjer. Han såg till att etanol förbjöds som drivmedel. Så kunde han tjäna ännu mer pengar och behålla oljan som världen viktigaste produkt. På detta sätt har dålig luftmiljö, hälsoproblem och många andra negativa bieffekter drabbat mänskligheten i ofantlig skala.

Se gärna ”Who killed the electric car” på Youtube som handlar om elbilssatsningen i USA i mitten av 1990-talet som även den kvävdes av oljeindustrin på ett mycket ojust sätt. En annan kontroversiell film är ”Thrive” som även den kan ses på Youtube. Första gången man konfronteras med s.k. konspirationsteorier är det svårt att tro att det kan vara sant, men ju mer man undersöker bakgrunden desto sannolikare blir dessa förskräckande berättelser. Det finns massor av liknande fall som är kända och okända som handlar om vapen, läkemedel, kemikalier, jordbruk, finans, etc.

Ett helt annat civilisationsavgörande exempel är att det med största sannolikhet redan idag finns en helt ren energikälla, helt gratis som baseras på elektromagnetism ur vacuum. Tesla, världens största uppfinnare, uppfann denna redan 1892. JP Morgan, som också finansierade Rockefeller i början, såg till att motarbeta Tesla till fullo. Tom Bearden, fysiker, fd militär i USA och många andra som jobbar med tekniken motarbetas med alla metoder av makteliten. Det skulle innebära ett stort bakslag för världens största industri – oljan om denna nya teknologi kom fram. Faktum är att TESLA redan på 1931 konverterade en bil (Pierce-Arrow) till elbil som gick utan batterier. Bilen provades under en vecka. Tesla var ett hinder för Rockefeller. Westinghouse slutade ge pengar till Tesla, som själv inte var affärsman. De rev hans laboratorium Wardencliffe Tower. När Tesla dog 1943 konfiskerade USAs regering ett par lastbilar med dennes uppfinningar. Samma sak hände Victor Schauberger som uppfann implosion.

Likriktade mediakällor
Med detta menar jag att den nyhetsinformation som vi nås av i stora delar kommer från ett fåtal internationella nyhetsbyråer såsom Reuters och AP (Associated Press), båda ägda av Rothschildfamiljen, den yttersta makteliten, och CNN, ägd av Time Warner, där Rockefeller är delägare, osv. När vi tittar på TV1, TV2 och TV4s nyheter så ser vi nästan identiska program. Liksom tidningarna så är de starkt selektiva och ensidiga. Ta t ex Palestina-Israelkonflikten som får alldeles för mycket publicitet än andra krig och konflikter i världen. Vi står nästan blinda inför vad som händer på vår planet, även inräknat internet.

Censurering
Om du är en vanlig medborgare så har du mycket svårt att göra dig hörd i media. Skulle du lyckas och budskapet är lite kontroversiellt är risken stor att du blir förlöjligad. Skriver du kloka kommentarer i tidningarnas kommentarsfält på internet så är det nog de som censureras bort snabbast. Det finns hela tiden särintressen som bevakar vad vi skriver och ser till att krossa det motstånd som kan växa. Denna makt är nu så stor att inte ens experter som är nytänkande har en chans.

Förrvirring
Medias strategi är att blanda civilisationsavgörande information med futtigheter som lever en dag eller två och pajkastas fram och tillbaka. Detta säljer lösnummer och får dem samtidigt att framstå som samhällsengagerade. I verkligheten har de inget intresse av att driva viktiga frågor under lång tid. Inte heller vill ägarna detta. Resultatet blir en förvirrad befolkning som inte vet det som de skulle behöva veta. Likaså är det på internet där maktelitens PR-verktyg används i stor skala.

Förströelse
Och sist med inte minst medias och internets eviga utbud av förströelse. En stor andel av medborgarna är uppslukade av dessa, inte minst eftersom de flesta inte ser någon möjlighet att påverka samhällsutvecklingen. Underhållning är inte fel i sig, men i ett läge där vår civilisation håller på att kollapsa, så är det en fullständig felprioritering.

Sammantaget
Nöj er inte med det som presenteras i media! Leta på internet, var kritiska och lägg pussel. Pusslet är jättestort, men ju fler bitar du lägger desto klarare blir bilden.

Advertisements

~ by mindcontrolinsweden on September 24, 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: