Nytt NSA-program avslöjat

nsa

Sparar data i åratal Med systemet Xkeyscore kan enskilda analytiker inom NSA och dess underleverantörer med lätthet övervaka “nästan-vem-som-helst” på nätet – bara utifrån en e-post-adress.

NSA kan kartlägga och läsa stora delar av nätaktiviteten, även tillbaka i tiden enligt en nytt avslöjande från Edward Snowden.

The Guardian publicerar idag en genomgång av programmet Xkeyscore utifrån uppgifter lämnade av Edward Snowden. Han har tidigare sagt att NSA kan övervaka i princip vem-som-helst i hela världen utifrån bara en e-postadress, eller en ip-adress.

Kan gå “tillbaka i tiden”

Dessutom kan den analytiker som vill undersöka kommunikationen och webbaktiviteter även gå tillbaka i tiden, i och med att NSA har sparat mängder av datakommunikation genom åren. SVT har tidigare tagit upp just detta här.

Xkeyscore kartlägger och systematiserar i princip all aktivitet som användare på nätet utför, enligt The Guardian. Det innebär exempelvis att en NSA-analytiker skulle kunna söka fram vilka individer i Sverige som har besökt ett visst extremt forum på nätet.

Får välja bland färdiga formuleringar som skäl

Enligt genomgången som The Guardian gjort krävs inget särskilt domstolsbeslut i sammanhanget – det räcker med att analytikern ifråga väljer bland färdig-formulerade skäl i “drop-down-menyer”.

I träningsmaterialet som erbjuds analytikerna kan man läsa att systemet är det “mest långtgående” bland NSA:s system och program.

Genom programmet ska NSA kunna söka igenom och läsa bland annat e-post, chatthistorik, surfhistoria och till och med text i formulär som man fyllt i och skickat in över nätet. NSA ska också kunna avlyssna all Facebook-aktivitet bara genom att skriva in ett Facebook-användarnamn.

Kan avlyssna presidenten

–Jag kan, sa Snowden i den första intervjun, från mitt skrivbord, avlyssna vem-som-helst – dig, din revisor, en federal domare, till och med presidenten – bara jag har en e-postadress.

NSA har tidigare tillbakavisat det påståendet.

Snowden och USA:s avlyssning

Advertisements

~ by mindcontrolinsweden on August 1, 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: