NSA whistleblower Edward Snowden: ‘I don’t want to live in a society that does these sort of things’

Published on Jun 9, 2013

Copyright © 2013 Praxis Films / Laura Poitras

FAIR USE NOTICE: This video contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. We are making such material available in an effort to advance understanding of environmental, political, human rights, economic, democracy, scientific, and social justice issues, etc. We believe this constitutes a ‘fair use’ of any such copyrighted material as provided for in section 107 of the US Copyright Law. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, the material in this video is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.

Reference: http://programmingthenation.com/WordPress/?p=654

Edward Snowden mannen som avslöjade NSA:s globala spionprogram berättar


Medier har tidigare noterat att data från all digital trafik inkluisve telefoni samlas in av NSA i ett jättelikt datacenter i Utah, USA. Uppgifterna togs emot med en gäspning. Allt förändrades den 6 juni 2013 när ”nyheten” om vidden på spionerandet damp ned som en bomb i mainstream media.

Text: Torbjörn Sassersson

Edward Snowden är nu den nye Bradley Manning som försåg Wikileaks med topphemlig information. Edward Snowden var alltså den person som överlämnat informationen till tidningen The Guardian som först publicerade uppgifterna om tidernas mest omfattande spionprogram ”Prism” som har allmänheten som målgrupp.

”Jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runtom i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga.”

I denna videointervju förklarar Edward Snowden detaljerna kring varför han gick ut med topphemlig information och vad han tror om sin egen framtid. Intervjun spelades in i Hongkong där han gömmer sig undan de amerikanska myndigheterna.

Referens: http://newsvoice.se/2013/06/09/video-edward-snowden-mannen-som-avslojade-nsas-globala-spionprogram-berattar/

Expert: Han är tyngre än Watergate

Avslöjandet om de amerikanska övervakningsprogrammen är enligt statsvetaren Lennart Lundquist både modigt och väl genomtänkt. “Det är enormt viktigt, större än något annat vi sett i den här vägen”, säger han.

Tillsammans med Wikileaks och Watergate sätter Lennart Lundquist Edward Snowdens avslöjande i topp tre över största internationella läckor. Och den senaste tycker han väger tyngre än de båda tidigare.

– Det gäller totalkontroll över samhället. Det reser fundamentala frågor, i en demokrati är öppenheten med yttrandefrihet och offentlighet så centralt för oss alla – finns inte det så finns ingen demokrati.

Lennart Lundquist är professor emeritus i statvetenskap på Lunds universitet och har länge forskat om så kallade whistleblowers eller visslare, personer som läcker information till allmänheten.

Lennart Lundquist, Professor.

Jag tror att de kommer jaga honom och få honom utlämnad var han än finns.

Statsvetaren Lennart Lundquist om Edward Snowden.

Han kallar avslöjandet ”enormt viktigt” och ”utomordentligt modigt”. Efter att ha läst och lyssnat på intervjuerna där Edward Snowden resonerar kring sitt beslut och vilka risker han tar tycker Lennart Lundquist att hans agerande är väl genomtänkt.

– Han har gjort en riktigt kalkyl och har en politisk bild av hur farlig och obehaglig den här övervakningen är. Han tar en enorm risk och är värd all respekt för det. Han har ingen speciell nytta av det här själv utan gör det för allas skull.

Edward Snowden som i intervjuer med tidningen the Guardian trätt fram som källan till de senaste dagarnas avslöjanden om USA:s underrättelsetjänsten NSA får däremot kritik från amerikansk håll. Den republikanske kongressledamoten Peter King vill se honom utlämnad och åtalad snarast möjligt.

Personer som slår larm på det här sättet har enligt Lennart Lundquists och annan forskning på området en rad gemensamma drag – de är ofta högpresterande, produktiva och tar sitt jobb på stort allvar.

– Jag har träffat en massa sådana personer och de är exceptionella människor med ett starkt samvete och ett mod utöver det vanliga. Det är mycket lättare att hålla tyst och låtsas som att man ingenting vet.

För de flesta slutar det illa. De kan bli både utfrysta och sparkade och även om de får rätt på högsta nivå mottas det sällan väl på den egna arbetsplatsen.

Ett exempel som Lennart Lundquist tar upp är den svenska whistleblowern som brukar kallas för Fången på fyren – en anställd på Sjöfartverket som pekade ut det egna verket som ansvariga för att en sovjetisk oljetanker gick på grund eftersom ett grund saknades på sjökortet. Han tvingades bort från sin tjänst och trots att han till slut fick rätt i sin anklagelse i Högsta Domstolen vägrade verkets chef att be om ursäkt.

Edward Snowden riskerar enligt Lennart Lundquist betydligt mer än att bli placerad på en fyr. Han tror att även om Snowden nu befinner sig i Hongkong och säger sig vilja söka asyl på Island så kommer USA att lyckas få honom utelämnad och hantera fallet som Bradley Manning, soldaten som lämnade ut handlingar till Wikileaks.

– Jag tror att de kommer jaga honom och få honom utlämnad var han än finns.

– Precis som Manning kan hamna i ett fängelse i USA där det kan ta flera år innan något händer. Eftersom det är så politiskt besvärligt föser man bara undan dem och hoppas att det ska glömmas efterhand eller att det ska bli väldigt aktuellt och kunna försvaras genom något som händer. De som säger ifrån förlorar nästan alltid.

Precis som Snowden själv pekar Lennart Lundquist på risken att allt ljus hamnar på läckan och att själva avslöjandet försvinner in i medieskugga efter de första fem-sex dagarna.

– Det blir väldigt uppmärksammat en kort tid och sedan försvinner det. Så sker ofta, yttrandefriheten är mycket illa ute.

Samtidigt tror Lennart Lundquist att avslöjandet är så tungt och allmängiltigt att just den här diskussionen kommer att leva vidare.

– Vi har lite glömt 1984-diskussionen men nu får vi se tydliga exempel på detta från det som brukar kallas världens ledande demokrati. Hela världen kan begripa vad det gäller och att det berör alla, jag tror diskussionen kommer att växa. Men det hjälper inte Snowden, han får nog sota för det här ordentligt oavsett.

Referens: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/expert-snowden-tyngre-an-watergate_8252750.svd

NSA USA:s hemligaste spionfirma

Signalspaningstjänsten National Security Agency grundades 1952 men dess existens avslöjades först 1975. I dag är NSA enligt brittiska The Guardian USA:s mest ljusskygga underättelsetjänst – och hemlighetsmakeriet har ökat i takt med informationsflödet.

NSA:s högkvarter i Fort Meade, Maryland. NSA står för National Security Agency och är USA:s hemligaste spionfirma.

NSA:s högkvarter i Fort Meade, Maryland. NSA står för National Security Agency och är USA:s hemligaste spionfirma.

Patrick Semansky/AP

NSA:s smeknamn är talande: No Such Agency. Brittiska The Guardian berättar historien om USA:s hemligaste underrättelsetjänst, grundad redan 1952 under president Harry Truman men inte känd för en bredare allmänhet förrän 1975.

Då slog den demokratiska senatorn och advokaten Frank Church larm om NSA. I en rad senatsförhör avslöjades spionfirmans verksamhet. Organisationens huvuduppgift var då internationell signalspaning, men Church varnade för att spionögat skulle vändas inåt, mot det amerikanska folket.

”Det är en avgrund från vilken det inte går att återvända”, menade han.

Church-förhören mynnade 1978 ut i Foreign Intelligence Surveillance Act (Fisa), en lag som slog fast att ingen amerikansk medborgare fick övervakas utan tillstånd från en speciellt utsedd grupp domare på justitiedepartementet.

Lagen sattes ur spel efter 11 september-attackerna 2001. Inhemsk övervakning exploderade. New York Times avslöjade 2005 att president George Bush tre år tidigare i hemlighet gett NSA tillåtelse att avlyssna och spana på amerikaner i syfte att avslöja terrorism.

NSA:s förmåga att övervaka kommunikation har svällt till förbluffande proportioner i takt med de teknologiska landvinningarna. Satelliter fångar upp samtal och e-post i etern och skickar ned informationen till de upp emot 20 mottagarstationer som finns runt om i världen. Varje sådan station hanterar uppskattningsvis cirka en miljard mejl/samtal/inlägg.

– Det är inte science fiction. Det händer nu, ska en källa med insyn i NSA ha sagt enligt Guardian.

”En välinformerad uppskattning” av antalet anställda på NSA är 100 000, varav 30 000 militärer. Högkvarteret ligger Fort Meade utanför Washington, men stora komplex finns även i Georgia och Texas. Internationella kontor hittar bland annat i Storbritannien, Tyskland och Japan.

Övervakningen har fortsatt under Barack Obamas styre, såväl inom som utanför USA. Och hemlighetsmakeriet har snarast ökat, skriver The Guardian.

Senatorerna Ron Wyden and Mark Udall har flera gånger de senaste åren begärt ut information om hur många amerikaner NSA har spionerat på.

De har inte fått något svar.

Referens: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/nsa-usas-hemligaste-spionfirma_8245360.svd

Så här kan NSA kartlägga ditt liv

NSA eye

En genomsnittlig svensk lämnar dagligen ifrån sig mängder av personlig information som kan läsas av NSA. Den amerikanska säkerhetsmyndighetens intresse för svenska medborgare är litet, men de kan byta information med sin svenska motsvarighet FRA.

Enligt The Guardians och Washington Posts avslöjande har amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA direkttillgång till data hos de flesta av de stora amerikanska nättjänster som många svenskar använder dagligen, både privat och i jobbet.

Vita huset, som delvis bekräftat uppgifterna om projektet Prism, uppger att NSA:s befogenheter enbart gäller personer utanför USA – det vill säga exempelvis svenskar.

Du som läser den här texten har med största sannolikhet redan lämnat ifrån dig mängder med personlig information som NSA, om de vill, kan analysera för att kartlägga dig:

• Varje gång du loggar in på Facebook via mobilen registreras platsen genom telefonens GPS. Facebook sparar och analyserar allt du gör på sajten – vad du trycker ”gilla” på, vilka artikellänkar som kompisar tipsat om du klickar och så vidare. Över tid skapar denna information en mycket heltäckande bild av en individ. Den omfattande personprofileringen använder Facebook till att sälja individanpassade annonser, men enligt avslöjandet har alltså även USA:s säkerhetstjänst tillgång till datan.

• Om du använder molnbaserade e-posttjänster som Microsofts Hotmail eller Googles Gmail kan NSA läsa dina mejl. Att tjänsterna krypterar mejlen hjälper inte om det stämmer att NSA har direkttillgång till företagens servrar.

• Även många svenska företag och myndigheter har köpt in Googles e-posttjänst Gmail. Många företag använder också molntjänster som Google Drive för att dela kalkylblad och andra arbetsdokument mellan medarbetarna.

• Google registrerar förstås allt du googlar, och kan på så sätt lära sig allt från vilka sjukdomar du drabbats av till dina sexuella böjelser. Genom så kallade cookies och ip-nummer fortsätter de att följa vad du gör på nätet även sedan du lämnat Googles sajt. Även om du inte loggat in på någon Googletjänst kan de på så sätt ofta räkna ut vem du är ändå.

• När du tar bilder med din Iphone synkroniserar Apple dem via nätet. Delar du bilden till dina vänner genom Instagram blir den dessutom tillgänglig för NSA även den vägen. Enskilda bilder kanske inte säger något, men många bilder tillsammans skapar ett mönster.

• Konversationer över Skype kan följas av NSA om de så önskar.

UNDERRÄTTELSEPROFESSOR: ”En väckarklocka för naiva svenskar”

SVENSK EXPERT: ”Åk till Latinamerika”

HIT VILL SNOWDEN Farlig mix av kritiker för Obama

Pär Ström, som arbetar med integritetsfrågor vid tankesmedjan Den nya välfärden, menar att vanliga Svensson knappast behöver bekymra sig särskilt mycket över detta.

Däremot menar han att företag kan ha skäl att oroas över att amerikanska myndigheter kan bedriva industrispionage genom att läsa deras e-post och dokument på Gmail och Google Drive.

– Företag som håller på med högteknologi ska på allvar oroa sig för NSA. Det finns tecken på att det föreligger samarbete mellan amerikansk underrättelsetjänst och näringsliv, säger han.

– NSA har enorma resurser att komma väldigt långt. Dig och mig struntar de i, men med terrorism eller upphandling av stridsflygplan eller strategiska uppfinningar är det annorlunda, säger Pär Ström.

Jakob Schlyter på konsultfirman Kirei, en av Sveriges främsta experter på IT-säkerhet, tycker att det är allvarligt att staten på det här sättet skaffat sig ett titthål i folks privatliv och möjliggör massövervakning.

– Det här är som en amerikansk film i verkligheten, säger han.

I ett ”worst case scenario” får vi enligt Jakob Schlyter anta att den amerikanska säkerhetstjänsten potentiellt har tillgång till alla amerikanska stora så kallade molntjänster, e-posttjänster och sociala medier vi använder i våra dagliga liv.

Han förutsätter att NSA samarbetar med sin svenska motsvarighet FRA. Att amerikanska NSA uppger att de inte spionerar på amerikanska medborgare och att svenska FRA inte får signalspana inom Sveriges gränser är därför ett enkelt problem för myndigheterna att lösa.

– Man byter underrättelseuppgifter med varandra. Att FRA inte får spana i Sverige är inga problem när man byter information som handelsvara.

Dessutom är internettrafik sällan nationell, utan per definition global.

Inom underrättelseinformation brukar man säga att det viktigaste är att kommunikation sker än exakt vad som sägs, påpekar han. Det intressanta för underrättelsemyndigheterna behöver därför inte vara exakt vad som sägs i mejlen, utan var och mellan vem kommunikationen sker.

Att de utpekade företagen förnekar allt kännedom om Prism betyder inte mycket, menar han.

– Man ska veta att det inte stämmer. Rent juridiskt har bolagen skrivit på att de inte får säga något om detta, så de måste svara på det sättet, det är hela upplägget för underrättelseverksamhet.

En inte ovanlig reaktion på de senaste dagarnas skriverier är att ”den som inte har något att dölja har inget att oroa sig över”. Jakob Schlyter kallar det ett förnekelsesyndrom.

– Nej, jag kanske inte har något att dölja just nu. Men ofta är det inte enstaka information som är intressant, utan mönster.

Referens: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sa-har-kan-nsa-kartlagga-och-overvaka-ditt-liv_8253270.svd

Vad NSA kanske också gör … och tidigare avhoppares avslöjanden. De senaste avslöjandena om den övervakning som NSA och amerikansk underrättelsetjänst håller på med har kanske fått en del som tidigare kallat misstänksamma personer för ”foliehattar” att sätta skrattet i halsen. Man vet inte säkert vad amerikanerna gör inom elektronisk övervakning utöver det som avslöjats, men nedan listar jag några exempel på vad som är tekniskt möjligt för dem.

Jag kommer också in på vad avhoppare tidigare avslöjat. För det första kan man konstatera att de flesta programvaror i världen är av amerikanskt ursprung, och detsamma gäller de flesta populära internettjänster. Detta ger, rent tekniskt, enorma möjligheter för övervakning. I princip allt som människor gör på datorer och smartphones skulle kunna övervakas. Även en hel del hårdvara är amerikansk.

Till saken hör att det är känt att amerikanska företag ofta är vad de själva kallar ”patriotiska”. Det innebär i praktiken att de är välvilligt inställda om/när underrättelsetjänsten knackar på dörren och vill etablera ett samarbete. Det gäller ju att hjälpa fosterlandet. Det finns många källor till detta – jag redovisade en del av dem i min bok ”Övervakad” (Liber förlag), som dessvärre är slut på förlaget (men finns på många bibliotek).

Låt oss börja med Windows, som de flesta datorer i världen har som operativsystem. Det är amerikanskt. Det har länge pratats om en så kallad ”NSA-key” i Windows, alltså en hemlig dörröppning för NSA in i världens alla internetuppkopplade Windows-datorer. Microsoft förnekar ihärdigt detta. Även här skriver jag mer om saken i ”Övervakad”.

De flesta vanliga programvaror som människor använder är också amerikanska. Word, Excel, Outlook och de flesta webbläsare, bland annat. Som ett exempel på vad som går att bygga in i en programvara utan att det märks kan nämnas att programmerarna bakom Excel för ett antal år sedan på skoj byggde in en flygsimulator i programmet (som bara kunde startas av den som kände till rätt kommando). Om man inte bara behärskar mjukvaran utan även hårdvaran ökar möjligheterna ytterligare att på distans ägna sig åt övervakning, avlyssning och spionage.

Mac-datorn och iPhone är väl spridda hårdvaruplattformar av amerikanskt ursprung, liksom Cisco-routrar. Det är intressant att notera hur amerikanerna själva ser på utländsk hårdvara som hot: Myndigheter i USA som arbetar med känslig information är inte tillåtna att använda datorer som är tillverkade i Kina – dessa skulle ju kunna ha en hemlig spionkrets inbyggd… Det finns också helt andra typer av plattformar med internetuppkoppling som rent tekniskt ger möjligheter till övervakning. Varje apparat med internetuppkoppling, närmare bestämt. Man kan exempelvis konstatera att spelkonsollen Xbox tillsammans med tillbehöret Kinect (som har kamera) ger Microsoft möjlighet att titta in i rummet där apparaten står. Rent tekniskt, alltså.

Apropå kamera kan nämnas att med ”rätt” programvara installerad ger varenda dator som har inbyggd webcam och varenda smartphone (som ju är en liten dator) en möjlighet för obehöriga att titta på oss. Bärbara datorer har också inbyggd mikrofon, vilket gör det principiellt möjligt att avlyssna rummet när datorn är igång. Den försiktige bör alltså tejpa för både webcam och mikrofon.

Observera att jag inte påstår att amerikanska NSA använder alla dessa metoder. Jag konstaterar bara att det är tekniskt möjligt om vissa amerikanska företag är ”patriotiska”.    Tidigare avhoppares avslöjanden

Vilka är då NSA intresserade av? Främst fyra grupper: – Terrorister och potentiella sådana – Personer/företag som är involverade i stora, viktiga affärer där amerikanska intressen är inblandade – Ledande politiker i andra länder – Sammanhang där banbrytande ny teknologi förekommer i länder utanför USA Det finns flera källor, citerade i ”Övervakad”, som berättar hur det amerikanska övervakningssystem som tidigare kallats Echelon har använts mot kommersiella och politiska måltavlor. ”Vi hade full insyn i andra länders toppolitikers agenda, det var ett fascinerande jobb” säger exempelvis en före detta analytiker som arbetat med Echelon. Han, och andra avhoppare, berättar också om hur NSA:s enorma kapacitet används för att främja amerikanska företags intressen gentemot utländska konkurrenter.

Faktum är att dåvarande CIA-chefen James Woolsey i mars 2000 erkände att USA använder datorer med bland annat automatisk ordigenkänning för att avlyssna europeisk telefonkommunikation i syfte att förhindra europeiska företag från att muta sig till framgång på världsmarknaden. Europaparlamentet tillsatte en kommission när Ecehlon var på tapeten, som slog fast att Echelon verkligen finns och bland annat används av USA för övervakning/avlyssning i kommersiellt syfte.

Det finns ett antal liknande mycket spektakulära uttalanden från personer som av etiska skäl hoppat av från sitt arbete med Echelon. Tyvärr kommer jag inte åt min egen bok för närvarande då jag är på seglingssemester. Den typ av uttalanden som ovan redovisats gjordes före 11 september-dåden. Sedan dess lär knappast det amerikanska intresset för avlyssning och övervakning ha minskat.

Pär Ström *

För den intresserade kan jag nämna att just NSA:s övervakning och avlyssning av världen, och hur svenska företag och myndigheter påverkas, är ett av de teman som jag håller föreläsningar om.

Advertisements

~ by mindcontrolinsweden on June 26, 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: